Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 09:26

Ευχές για το 2018 από ανθρώπους του πολιτισμού της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Ευχές για το 2018 από ανθρώπους του πολιτισμού της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Τις ευχές μα και τις προσδοκίες τους μοιράζονται σήμερα μαζί μας κάποιοι από τους ανθρώπους του πολιτισμού στην Καλαμάτα - ώστε όλοι μαζί να αποχαιρετήσουμε το 2017 και να προϋπαντήσουμε το 2018 με αισιοδοξία, με διάθεση αναστοχασμού, και με μια δίψα για περισσότερη ομορφιά, περισσότερο φως, περισσότερη αγάπη και δημιουργία.

Επιμέλεια: Γιούλα Σαρδέλη - Πέπη Αλευρά

Η Μεσσηνία είναι τόσο αρχαία γη. Tόσο όμορφη και γόνιμη. Μας τρέφει και μας ανατρέφει εδώ και αιώνες. Αυτή η ανεξάντλητη προσφορά της χρειάζεται την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας μέσω του πολιτισμού που δημιουργούμε. Και πολιτισμός δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ, φυσικά. Πολιτισμός είναι η σχέση μας με την ομορφιά του σύμπαντος κόσμου και με τους άλλους. Γι’ αυτό εύχομαι σε όλους μας, τη νέα χρονιά να γίνουμε πιο ευαίσθητοι σε ό,τι μας περιβάλλει ή ηχεί μέσα μας και μας σπρώχνει προς το καλό και το καλύτερο.

Καλή Χρονιά!

Λίντα Καπετανέα

Καλλιτεχνική Διευθύντρια 

Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Ευχή μου για τον επόμενο χρόνο, ή καλύτερα για τα επόμενα χρόνια, είναι να αγαπήσουμε τον άνθρωπο περισσότερο - και αυτό θα το επιτύχουμε αν βάλουμε υψηλούς στόχους σε θέματα παιδείας και τέχνης που είναι οι μήτρες του πνεύματος.

Με την ουσιαστική τέχνη και την παιδεία, ας προστατευτούμε από την επιβαλλόμενη μαζική κουλτούρα (τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ) που καταναλώνει τον ελεύθερο χρόνο μας και προσπαθεί να αντικαταστήσει τον υψηλό πολιτισμό. Ας  ξανανακαλύψουμε τις ουσιαστικές αξίες της ελληνικότητας. Από ετερόφωτοι μιμητές, ας διανύσουμε το μονοπάτι που θα μας καταστήσει ελεύθερους αυτόφωτους ανθρώπους, οδηγώντας μας σε αυτό που είναι πάντα η τέχνη: η ακρόαση της σιωπής και ο φωτισμός μέσα στο σκοτάδι...

Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Διευθυντής Εικαστικού Τομέα "Φάρις"

 

Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι καλύτερη κι από αυτήν που ονειρεύεται ο καθένας από μας! 

Μα το σημαντικότερο είναι να έχουμε υγεία, κι ύστερα χιλιάδες καλά μπορούν ν' ακολουθήσουν! Αγάπη, συντροφικότητα, έμπνευση, αλληλεγγύη, κατανόηση, κέφι για ζωή, μια δόση τρέλας όταν χρειάζεται, ανεμελιά έστω και λίγα λεπτά κάθε μέρα, όνειρα, ελευθερία, ειρήνη, κι άλλα πολλά και με όποια σειρά θέλετε...

Και να είστε σίγουροι πως καθετί από αυτά μπορεί να συνοδεύεται κι από την κατάλληλη μουσική...

Εμείς θα σας περιμένουμε!

Χρόνια πολλά

Στάθης Γυφτάκης

Διευθυντής Δημοτικού 

Ωδείου Καλαμάτας

 

Ενας χρόνος ακόμα. Πρόσθεση. Αρα το 18 πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Αγάπη; Ναι... 

Σοφία; Ναι...

Πίστη; Ναι... 

Ελπίδα; Ναι...

Κακογουστιά; Οχι...

Φθόνο; όχι...

Επικοινωνία; Ναι.. 

Χρήματα; Ναι, σε όλους τους ανθρώπους - όχι στους μισούς... 

Εμπνευση; Ναι...

Υγεία; Πάνω απ' όλα...

Αλληλεγγύη; Ναι...

Φιλανθρωπία; Οχι...

Δεν χωράνε οι απαιτήσεις που έχω από τον καινούριο χρόνο στον ελάχιστο αυτό διαθέσιμο χώρο. Καλή χρονιά και καλή αντάμωση στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας.

Φίλιππος Σοφιανός

Καλλιτεχνικός Διευθυντής 

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

 

Εύχομαι για το 2018 υγεία ουσιαστική, η οποία εξαρτάται από το πνεύμα μας, παιδεία πραγματική κι όχι ακαδημαϊκή, και πολιτισμό ώστε να μπορούμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον.

Για μένα, η καλύτερη ευχή που άκουσα ποτέ ήταν του Γιώργου Βέλτσου, ο οποίος έλεγε: «Εύχομαι τη νέα χρονιά να πενθήσουμε τα πάθη μας...».

Κώστας Νικολέας

Διευθυντής Δημοτικής

Φιλαρμονικής Καλαμάτας

 

Πόσα Χριστούγεννα πρέπει να περάσουν για να γίνουν οι ευχές αγάπης πραγματικότητα; Πόσες ακόμα Πρωτοχρονιές θα έρθουν και θα περάσουν ελπίζοντας ότι κάθε ευχή είναι βγαλμένη από την καρδιά και την ψυχή μας και όχι ένα ακόμα κατά συνθήκην ψεύδος; Πόση αξία θα δίνουμε σε κάθε ζωή πάνω στη γη; Οι φετινές γιορτές ας γίνουν η αφετηρία να επιλέγουμε το καλύτερο για το μέλλον της ανθρωπότητας και με προσωπικούς στόχους του καθενός από εμάς προς αυτή την κατεύθυνση, μήπως τελικά κι αλλάξει κάτι σ' αυτόν τον κόσμο".

Ολγα Θεοδώρου

Πρόεδρος «Συν Ενα - Μιχάλης Τούμπουρος»

 

Στους ανθρώπους, εύχομαι υγεία και μόνο. Στον τόπο μας εύχομαι να ξεπεράσει τον εαυτό του, να μην αρκεστεί στην φυσική ομορφιά του και να γίνει ένα ιδανικό περιβάλλον για ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους.

Πέτρος Κλάδης

Θεατρική Ομάδα «Μέθεξη»

 

Φίλες και φίλοι, παρακαλώ δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου για τη νέα χρονιά. Μια χρονιά σφύζουσα από υγεία, πλημμυρισμένη από ευτυχία, γεμάτη από την ανιδιοτελή θέληση για προσφορά και δημιουργία. Μια χρονιά που θα αγαπήσουμε ξανά τον Ανθρωπο.

Χρόνια πολλά, 

Καλή και πολιτισμένη χρονιά!

Γιώργος Παντελόπουλος

Πρόεδρος του ΜΕΘ

 

Φίλες και φίλοι, εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και ένα Χαρούμενο και Δημιουργικό 2018 σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Ας αντιμετωπίζουμε όλες τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας με συστηματική δουλειά και επιμονή, με την ελπίδα και την πίστη για συνεχώς καλύτερες ημέρες.

Παναγιώτης Παπαντωνίου

PhD, Civil - Transportation Engineer

Department of Transportation Planning and Engineering

National Technical University of Athens

 

Κάθε καινούργιο ξεκίνημα συνοδεύεται με ευχές και όνειρα, και κάθε φινάλε γεννάει ενστάσεις, προβληματισμούς και αντιρρήσεις για τα περασμένα. Πολύ περισσότερο η ανατολή μιας καινούργιας χρονιάς σε μια χρονική περίοδο δύσκολη και προβληματική σε όλους τους τομείς, αποζητάει την ελπίδα, την αισιοδοξία και  το όνειρο για το καλύτερο. 

Τι μπορούν, άραγε, να ευχηθούν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό, παρά μόνο την πιο έντονη παρουσία του σε όλα τα στάδια της ζωής μας;

Ξεκινώ από τον πολιτισμό της καθημερινότητας που εμπεριέχει το σεβασμό στο περιβάλλον, την ανθρωπιά και την ευαισθησία για το διπλανό μας, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, κοινωνικής τάξης, την αφιλοκερδή και κοινωνική προσφορά, τη συνεργασία, την καλοσύνη, την αγάπη.

Επιθυμώ το 2018, περισσότερες πολιτιστικές συνεργασίες, στο Θέατρο, στη Μουσική, στο Χορό, στον Κινηματογράφο, στην Τέχνη, με καλή διάθεση και χωρίς γκρίνια. Εύχομαι και ελπίζω σε μια πολύ δημιουργική θεατρική χρονιά για την  Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, αλλά και για όλους τους άλλους  πολιτιστικούς φορείς. Προσδοκώ ένα πολύ επιτυχημένο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου σε συνεργασία με πολλούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας και όχι μόνο. 

Περιμένω τη δημιουργία περισσότερων υποδομών για τον πολιτισμό, και στήριξη από την πολιτεία στην πολιτιστική δράση και τους δημιουργούς.

Τέλος, εύχομαι το 2018 να είναι καλότυχο και να φέρει σε όλους ψυχική και σωματική υγεία, ευημερία, ευχάριστη διάθεση για δημιουργία και προσφορά, όμορφα συναισθήματα, αισιοδοξία και γρήγορες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Λέττα Πετρουλάκη 

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

 

Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, ευτυχία, τέχνη και μαγεία για κάθε άνθρωπο! Να βρούμε όλοι μας τον δρόμο για να κάνουμε πρώτα καλύτερους τους εαυτούς μας, ώστε να μπορέσουμε κατ' επέκταση να ομορφύνουμε την πόλη μας και τον κόσμο ολόκληρο. Από το Θέατρο "Νηπιαγωγείο", χρόνια πολλά και καλά! 

Καλλιρρόη Βελέντζα

Ομάδα ReAct -

Θέατρο "Νηπιαγωγείο"

 

Από μικρή πίστευα ότι η τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της και από όποια πλευρά κι αν την κοιτάς, μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι: Διευρύνει το μυαλό μας, γαληνεύει την ψυχή μας και μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Εύχομαι ο καθένας από εμάς να ανακαλύψει την αλήθεια αυτή, τη δύναμη της τέχνης - και βάζοντας το δικό του λιθαράκι, είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν σπουδαία πράγματα. Εύχομαι επίσης το 2018 να αντιπαρέλθει δυναμικά τις δυσκολίες των καιρών και να είναι χαρούμενο και δημιουργικό, γεμάτο χρώματα, μεράκι και φαντασία για όλους!

Αναστασία Λιόκουρα

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη 

Καλαμάτας - Filmhouse

 

Ευχόμαστε από καρδιάς ο νέος χρόνος να φέρει σε όλους υγεία και πολλή τύχη. Μακάρι όλοι οι συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν τη θαλπωρή μιας στέγης αλλά και την αγκαλιά και την αγάπη που τους αξίζει. Ας είναι το 2018 η χρονιά που όλο και περισσότερα θα είναι τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων. Ας υπάρχει το έδαφος να ανθίζουν νέες ιδέες και προτάσεις για το καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. 

Στο χώρο του πολιτισμού ειδικότερα, ευχόμαστε να συνεχίσουν να υπάρχουν εμπνευσμένοι, γεμάτοι όρεξη άνθρωποι που θα έχουν τη διάθεση να προσφέρουν και θα βρίσκουν κίνητρα να το κάνουν. 

Από τη θεατρική ομάδα Fraction, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Fraction Team 

 

Εύχομαι η τέχνη του θεάτρου να συνεχίσει να εκφράζει την αγωνία του ανθρώπου για αυτογνωσία, μέσα από την ανάγκη του να υπάρξει, όντας θεατής του εαυτού του και των πεπραγμένων του. Η ψυχική ανάγκη δηλαδή, από την οποία προέκυψε το θέατρο, η οποία εξακολουθεί και σιγοκαίει κι αναζωπυρώνεται ξανά και ξανά ανά τους αιώνες, και θα εκρήγνυται όσο υπάρχουν άνθρωποι στη γη. Ευχή μου λοιπόν, να ξαναφουντώσει η ανάγκη μας για θέατρο: η ανθρώπινη ανάγκη μας δηλαδή, σαν παιδιά του έρωτα και όχι σαν προϊόντα κατανάλωσης ή ρομπότ τεχνολογικής εξέλιξης. Ας κάνουμε το θέατρο την Τέχνη του Μέλλοντος, όχι επειδή το θέλουμε εμείς οι συντελεστές των θεατρικών παραστάσεων, αλλά επειδή το θέλει το κοινό, οι θεατές, εσείς.

Μαρία Σκαφιδά

"Αυτοσχέδια Σκηνή"

 

Εύχομαι κανείς να μην ξεχάσει ότι η νέα χρονιά είναι πάντα συνέχεια της παλιάς... Ας την υποδεχτούμε σαν νικητές, σαν εκλεκτοί. Ως μια καινούρια ευκαιρία να ζήσουμε, να γνωρίσουμε, να αναθεωρήσουμε και να αγαπήσουμε. 

Καθένας μας είναι ο ήρωας στο δικό του παραμύθι. Μακάρι να εμπιστευτεί το δρόμο και να μη λυπηθεί τα παπούτσια που πρέπει να λιώσει. Μακάρι η πορεία να είναι γεμάτη μαγικούς βοηθούς, ακόμα κι όταν παρουσιάζονται με τη μορφή του δράκου. Μακάρι καθένας μας να πιστέψει ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Και κάθε φορά που φοβόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά, να θυμόμαστε πως αυτό συμβαίνει μοναχά, επειδή δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος...

Χριστίνα Δίμιζα

Εκπαιδευτικός - Παραμυθού